Nieuwsbericht

Hilversum wil af van gratis parkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
3 mei 2024 | 1 minuut lezen

Het wordt moeilijker om in Hilversum je auto ergens gratis te parkeren. De gemeente gaat vanaf deze zomer het betaald parkeergebied verder uitbreiden.

In juli start de invoering en daarna breidt het betaald parkeren per wijk uit. Volgend jaar zomer is de uitbreiding afgerond.
Het uitbreiden van het betaald parkeren is nodig om parkeeroverlast tegen te gaan, zegt wethouder Bart Heller. "Veel bewoners geven aan dat ze willen dat de wijken leefbaar en bereikbaar blijven. Met de uitbreiding van het betaald parkeren dringen we de parkeeroverlast terug en zorgen we ervoor dat bewoners, die een parkeervergunning kunnen aanvragen, zelf in hun buurt kunnen parkeren."

Verzet

De invoering stuit op veel verzet. Iemand is een petitie gestart, die al vaak is ondertekend. De ondertekenaars hebben veel vragen.: waarom is er geen overleg geweest, waarom zijn de kosten van de parkeervergunning zo hoog, waarom geldt de parkeervergunning niet voor heel Hilversum. "Omdat er op deze vragen geen duidelijkheid is en geen overleg is geweest, zijn wij tegen de uitbreiding van de parkeervergunning tot aan de buitenring", staat op de petitiepagina.

Leefbaar en bereikbaar

Dat de bewoners nu hun stem tegen de plannen laten horen, vindt verantwoordelijk wethouder Bart Heller opvallend. Volgens hem zijn het juist bewoners van de wijken zelf die hun buurtje leefbaar en bereikbaar willen houden. "Met de uitbreiding van het betaald parkeren dringen we de parkeeroverlast terug en zorgen we ervoor dat bewoners, die een parkeervergunning kunnen aanvragen, zelf in hun buurt kunnen parkeren", zegt hij.
Het plan om het betaald parkeren uit de breiden is ook niet nieuw. Dat is al jaren bekend. Hart voor Hilversum, VVD, CDA en GroenLinks tekenden dat voornemen twee jaar geleden al op in hun coalitieakkoord.

Wonen boven winkels

"Om de parkeerdruk te verlagen en wonen boven winkels mogelijk te maken, gaan we betaald parkeren tot aan de buitenring invoeren. De eventuele opbrengst investeren we opnieuw in de bereikbaarheid van Hilversum. Uitgangspunt is dat betaald parkeren geen verdienmodel is", stelt de coalitie.
Vervolgens is hier politiek ook op ingezet. Zo staat het betaald parkeren tot aan de buitenring ook in het toekomstbeeld van Hilversum. Vorig jaar zomer ging de gemeenteraad akkoord met het nieuwe parkeerbeleid, waar deze uitbreiding een wezenlijk onderdeel van was.

Bron: nhnieuws.nl (1) en nhnieuws.nl (2)