Nieuwsbericht

Delft: minder plek in parkeergarage voor omwonenden, bezoekers binnenstad krijgen voorrang

Profielfoto van Kennisplatform CROW
3 mei 2024 | 1 minuut lezen

Bewoners van de Olofsbuurt-Westerkwartier in het centrum van Delft zijn niet blij met de gemeente. Die heeft besloten om het aantal parkeervergunningen voor de buurt te beperken.
Het gaat om bewonersvergunningen voor parkeervakken in de Prinsenhofgarage. De gemeente was aanvankelijk van plan om 150 plekken voor omwonenden te reserveren, maar komt daar nu op terug. Het gaat nu nog om honderd parkeerplekken.
Als reden wordt opgevoerd 'het verder autoluw maken van dit deel van de binnenstad'. De Prinsenhofgarage heeft primair als doel dat bezoekers van Delft hun auto mogen parkeren, pas daarna zijn inwoners van Delft aan de beurt.
'Als na de uitbreiding van het autoluwe gebied blijkt dat er voldoende plek in de garage is, kunnen we het aantal bewonersabonnementen weer verhogen', schrijft de gemeente.

Eliza Dorusstraat autovrij

De belangenvereniging van de wijk is groot voorstander van bewonersvergunningen in de parkeergarage. De vereniging benadrukt in de ingezonden brief aan de wethouder, dat er eerder gesproken is over de wens om de Eliza Dorusstraat autovrij te maken. “Deze straat is veel te smal en er zijn in voorgaande jaren problemen geweest met de doorkomst van brandweer en ambulances. Dit staat nog los van schade aan de geparkeerde auto’s. De uitvoering (van het autovrij maken) komt nu in de gevarenzone”, schrijven zij.

Hittestress

Ook geeft de vereniging als argument dat er in de wijk veel hittestress is. Dit komt volgens hen doordat er te weinig groen is in de wijk. De vergunningen voor de Prinsenhofgarage zagen zij als oplossing: “Afgelopen jaren was de hittestress al duidelijk merkbaar, maar dit gaat de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid alleen maar toenemen. De belangrijkste oplossing is dus: meer groen in het straatbeeld. Dat is op zijn beurt alleen maar mogelijk als wij meer auto’s uit de wijk verplaatsen naar onder de grond. Op de ontstane lege plekken komen bomen terug.”

Bron: omroepwest.nl en omroepdelft.nl