Nieuwsbericht

Parkeervergunningen in veel gemeenten duurder

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 mei 2024 | 2 minuten lezen

Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

Persbureau ANP

Het onderzoek van het ANP is in 2021 en 2024 uitgevoerd op basis van de informatie die beschikbaar is op de websites van de gemeenten of in de parkeerverordening staat. Dit jaar hebben 147 van de 342 gemeenten minstens één gebied waarvoor een parkeervergunning nodig is. Sommige gemeenten hebben meerdere vergunningszones met verschillende prijzen. In die gevallen is gekeken naar het jaartarief van de duurste parkeervergunning. In zes van de tien gemeenten in Nederland met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. Gemiddeld steeg het tarief van de duurste vergunning met bijna 9 procent.

Verdubbeld

Autobezitters die in het centrum van Heerenveen wonen moeten dit jaar flink meer betalen dan in 2021. De Friese gemeente heeft de kosten meer dan verdubbeld, van 45 euro per jaar in 2021 naar 100 euro dit jaar. De gemeente zegt dat dit komt, doordat er in de voorgaande jaren geen verhoging is geweest.
Na Heerenveen steeg het tarief voor de duurste parkeervergunning het sterkst in Nijkerk (bijna 72 procent meer), Lochem (55 procent), Rijswijk (ruim 52 procent), Den Haag (bijna 45 procent) en Gouda (ruim 44 procent).
De duurste parkeervergunning is voor autobezitters die binnen de Singel in het centrum van Amsterdam wonen. Zij betalen dit jaar 630 euro. In 2021 was dit nog 568 euro, een stijging van 11 procent. Daarna zijn centrumbewoners van Utrecht (615 euro) en mensen in de binnensteden van Groningen (370 euro) en Den Bosch (368 euro) het meeste geld kwijt.

Vereniging Eigen Huis

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat een (eerste) parkeervergunning dit jaar gemiddeld bijna 5% meer kost dan in 2023. Amsterdam is Utrecht weer voorbij als duurste parkeerstad van Nederland.
De gemiddelde kosten van een parkeervergunning stijgen met 4,7% in 2024 harder dan de afgelopen jaren. In 88 van de 129 gemeenten met parkeervergunningen stijgen de kosten daarvan. 40 gemeenten veranderen de vergunningskosten niet en alleen in Zoetermeer zijn inwoners dit jaar goedkoper uit.
Amsterdam en Utrecht hebben traditioneel met afstand de duurste parkeervergunningen van het land, ongeveer zes keer zoveel als Rotterdam en Den Haag, verreweg de goedkoopste van de grote steden. In Katwijk en Noordwijk betalen parkeervergunningshouders het minst: € 20 per jaar.

Inkomstenverhoging nodig

De stijgende parkeerkosten kunnen niet los gezien worden van het voornemen van veel gemeenten om hun (binnen)stad autoluw te maken, maar gemeenten lijken met de groter wordende kostenstijgingen ook voor te sorteren op het naderende ‘ravijnjaar’. Door een nieuwe systematiek van het gemeentefonds verwacht ruim 80% van de gemeenten in 2026 en 2027 flinke tekorten op de gemeentebegrotingen. Gemeenten kunnen hun inkomsten verhogen door de ozb te laten stijgen, maar ook door parkeerkosten duurder te maken.

Bronnen: eigenhuis.nl en mobiliteit.nl en telegraaf.nl en nu.nlen l1nieuws.nl