Nieuwsbericht

Evaluatie Beverwijks parkeerbeleid

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 mei 2024 | 1 minuut lezen

Op 1 januari 2024 heeft de gemeente Beverwijk een nieuw parkeerbeleid ingevoerd. Op verzoek van de gemeenteraad vindt voor de zomer een eerste evaluatie plaats. Het voornaamste doel hiervan is om te bepalen in hoeverre het al is gelukt om de parkeerdruk te spreiden over het centrum van Beverwijk en de groeiende vraag naar parkeerontheffingen te beperken.

Vragenlijst en inloopbijeenkomsten

De gemeente vindt het belangrijk om te weten wat bewoners, ondernemers en bezoekers vinden van het parkeerbeleid. Hun inbreng wordt op twee manieren verzameld: via een enquête en drie inloopbijeenkomsten. Bewoners en ondernemers in parkeerzone Beverwijk Centrum en de overloopgebieden eromheen ontvangen hierover deze week een brief, met bijgevoegd een papieren vragenlijst. De gemeente benadert andere geïnteresseerden via verschillende (sociale) media. Om in gesprek te gaan over het parkeerbeleid organiseert de gemeente drie inloopbijeenkomsten.

Analyse van parkeerdruk

De gemeente kijkt ook naar de cijfers van het parkeerbeleid. Zo is medio april de parkeerdruk gemeten in het centrum van Beverwijk. Begin juni gaat de gemeente het aantal parkeerontheffingen vergelijken met de afgelopen jaren. De eerste resultaten worden gedeeld tijdens de inloopbijeenkomsten, maar ook tijdens een speciale expertsessie met de gemeenteraad op 19 juni. De raad wordt die avond bijgepraat over de parkeerdrukmetingen, de analyse van de parkeerontheffingen, de vragenlijsten, de inloopbijeenkomsten en de meldingen van bewoners, ondernemers en bezoekers in de afgelopen maanden.  

Parkeerbeleid bijsturen

Op basis van de uitkomsten van de hele evaluatie toetst de gemeente in hoeverre de invoering van het nieuwe parkeerbeleid voldoet aan de verwachtingen. Daarbij gaat het onder meer over een lagere parkeerdruk op piekmomenten, een betere spreiding van het parkeren over het centrum én een afname van het aantal ontheffingen. Indien nodig presenteert het college van burgemeester en wethouders na de zomer aan de raad een aantal scenario’s om het parkeerbeleid aan te passen.

Bron: beverwijk.nl