Nieuwsbericht

Deventer wil parkeren bij centrum schrappen voor park aan water

Profielfoto van Kennisplatform CROW
16 mei 2024 | 1 minuut lezen

Deventer wil binnen enkele jaren de parkeerplaatsen op de Verzetslaan, aan de rand van het centrum, schrappen. Dat zou al in 2027 kunnen gebeuren, op voorwaarde dat iets verderop een nieuwe parkeergarage is gebouwd.

De Kien

Dat blijkt uit een visie voor de centrumschil (met als werknaam De Kien), het gebied aan de rand van de binnenstad.
De Verzetslaan, aan de andere kant van het water, hoort daar ook bij. Aan de Verzetslaan liggen nu aan weerszijden van de weg ongeveer tweehonderd parkeerplaatsen op straatniveau. De bedoeling is dat die rijen parkeervakken gaan verdwijnen. Er moet een parkachtig gebied voor terugkomen, groen van opzet, waar auto’s in principe welkom zijn. Het idee is dat er een verbinding komt voor fietsers en wandelaars langs het water.

Meer groen in de stad

Het plan past bij de ambitie om meer groen te realiseren in de stad. Bovendien ontstaat zo een prettig verblijfsgebied, bijvoorbeeld om aan het water te zitten of hard te lopen. Met het plan wil Deventer de aantrekkelijkheid van de binnenstad verder vergroten.
Het idee sluit aan bij het plan om in De Kien de komende jaren ten minste honderden woningen te bouwen. Jongeren en starters zijn een belangrijke doelgroep. Ook willen onderwijs en kennisbedrijven er steeds meer werkplekken realiseren. Er moeten verder meer opleidings/studieplekken komen.
Een gebied met een groene opzet en prettig om te verblijven past bij die woon- en werkambities. Voorbeelden zie je al aan de Verzetslaan. Daar zijn/worden klassieke kantoorpanden omgebouwd tot appartementen (in z’n geheel danwel in combinatie met een bescheiden kantoorfunctie op een enkele verdieping).

ParkeerHUB

Al langer wordt nagedacht over een ingrijpende metamorfose van de Verzetslaan. De ambitie is verkeersbewegingen waar mogelijk buiten het centrum te houden.
De gemeente zet vol in op een nieuwe parkeergarage in de buurt van het spoor. NS, dat daar P+R-parkeerplekken heeft liggen, is betrokken bij de ontwikkelingen. De parkeervoorziening moet er in 2027 komen. De voorziening wordt parkeerHUB genoemd, omdat meerdere mobilitieitsvormen (parkeren, deelauto, fiets enzovoort,) er een plek krijgen.

Bron: destentor.nl