Nieuwsbericht

Den Haag: parkeerfrustratie rond Hofbadtoren gaat verder

Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 mei 2024 | 2 minuten lezen

Een nieuwe aflevering in de soap over de parkeerproblematiek rond de Hofbadtoren in Den Haag. Er is namelijk nog geen alternatief voor de bewoners die hun auto niet meer aan de voet van hun flat mogen parkeren. Daardoor moeten zij noodgedwongen hun auto in de woonwijk zetten, maar daar geldt een parkeertarief tot 39 euro per dag. Een gewenste parkeervergunning - volgens velen dé oplossing - lijkt onbespreekbaar. Den Haag komt daarom nu met een tijdelijk 'goedmakertje'.

Hoe zit het ook alweer?

Op de binnenplaats van de Hofbadtoren in Den Haag Ypenburg zijn 62 parkeerplaatsen gerealiseerd, terwijl zeker 110 bewoners een of meer auto's hebben. Het appartementencomplex zelf - waarvan corporatie Staedion eigenaar is - herbergt 162 woningen.
Bewoners die een persoonlijke, genummerde parkeerplaats willen huren, moesten in april aan een door woningcorporatie Staedion aangekondigde loterij meedoen. De uitverkorenen betalen 36 euro per maand voor het stallen van een auto en 16 euro voor een motor op de Hofbadtoren-parkeerplaats. Verliezers van de loterij zijn een stuk duurder uit. Wie uitgeloot werd, moet zijn auto namelijk kwijt in woonwijk De Reef, waar betaald parkeren geldt: 39 euro per dag, zeven dagen in de week. Autobezitters die zijn uitgeloot, kunnen wel in aanmerking komen voor een parkeerplek in een van de vier garages in Den Haag Ypenburg, waarbij die aan de Lindberghlaan tot een half uur lopen is.

Auto’s van bewoners ontzien

Verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns (Mobiliteit, GroenLinks) heeft begin deze maand een bezoek gebracht aan de Hofbadtoren om problemen van bewoners aan te horen. Vanaf volgende week zou er worden gehandhaafd op betaald parkeren in de omliggende wijk, maar dat is uitgesteld. 'De gemeente gaat nu de periode waarin kentekens ontzien worden voor handhaving verlengen van 1 juni tot 1 oktober om een meer passende oplossing met onder andere Staedion te bespreken', schrijft Kapteijns in een brief aan de gemeenteraad.
De gedupeerden vragen al langer om een parkeervergunning, maar die krijgen ze niet. Raadslid Jelle Meinesz van Hart voor Den Haag stelt - net als andere bewoners - dat er überhaupt geen parkeerprobleem rondom de Hofbadtoren is. Hij vindt het daarom vreemd dat er een hoog parkeertarief geldt. 'Als je iedereen een vergunning heeft, zijn de problemen voor de bewoners opgelost', stelde hij donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Parkeervergunning voor alle bewoners

Het probleem echter is dat woningcorporatie Staedion bij de gemeente een parkeernorm heeft afgedwongen bij de bouw van de woontoren, meent de wethouder. 'Nu blijkt dat dit onvoldoende is om te voorzien in de behoefte vanuit de bewoners. En dat probleem gaan we oplossen.' Daar neemt de wethouder tot oktober de tijd voor.
Dat gaat volgens Meinesz niet snel genoeg. Hij wil met een motie ervoor zorgen dat 'iedereen een parkeervergunning krijgt'. Daarmee wil hij stress bij de gedupeerde bewoners wegnemen, die bij de parkeerplaatsen-loterij werden uitgeloot.

Zie ook de eerdere artikelen hierover op deze site:
Den Haag: uitslag loterij parkeerplaatsen bij Hofbadtoren onverbiddelijk
Verbazing bij gemeente en bewoners om verloten parkeerplaatsen bij Hofbadtoren

Bron: omroepwest.nl