Nieuwsbericht

Aantal fietsparkeerplekken bij station Leiden Lammenschans verdubbeld

Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 mei 2024 | 1 minuut lezen

Met het toevoegen van 750 fietsparkeerplekken kunnen er bij station Leiden Lammenschans nu ruim 1.500 fietsen worden gestald. Ook heeft het plein voor het station een flinke upgrade gekregen. Met de verdubbeling bij dit station is ook een andere mijlpaal behaald: de afgelopen vijf jaar hebben provincie, ProRail en gemeenten 10.000 nieuwe fietsparkeerplekken gebouwd bij stations in Zuid-Holland. En er volgen er meer.

Herinrichting

Bij station Leiden Lammenschans ontbrak het aan voldoende en goede fietsparkeerplekken. Alle plekken waren bezet, vooral op werkdagen. Fietsen stonden soms op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld en blokkeerden de toegang tot het station. Ook zorgden lukraak geparkeerde fietsen voor een rommelige aanblik van de stationsomgeving.
Er is het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herinrichting van het plein en de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplekken. Het resultaat: het aantal fietsparkeerplekken bij het station is verdubbeld, het plein ziet er veel netter uit en is ook veel groener geworden. Het plan voor de inrichting werd gemaakt samen met omwonenden en gebruikers.

10.000 nieuwe fietsparkeerplekken in Zuid-Holland

Het wordt steeds drukker in Zuid-Holland. De provincie investeert in betere bereikbaarheid en geeft daarbij voorrang aan wandelen, fietsen en het openbaar vervoer. “Het is belangrijk dat we zorgen dat de fiets en het ov goed op elkaar aansluiten,” zegt provinciebestuurder Zevenbergen. “Het helpt dan dat de randvoorwaarden in orde zijn: dankzij de extra plekken kunnen meer mensen met de fiets naar het ov.” ProRail constateerde eerder een tekort aan 10.000 plekken bij stations die onder het gebied van de provincie Zuid-Holland vallen. “Dat tekort hebben we opgelost, samen met ProRail en de gemeenten. Als provincie dragen we een aanzienlijk deel van de kosten. Ik ben er daarom trots op dat we die mijlpaal, door goed samen te werken, nu bereikt hebben.”

Nog eens 5.500 plekken in voorbereiding

Het blijft niet bij deze 10.000 nieuwe plekken. Bij verschillende stations komen er de komende tijd in totaal nog zo’n 5.500 nieuwe fietsparkeerplekken bij. Bij station Dordrecht wordt momenteel bijvoorbeeld gewerkt aan een uitbreiding van 1.300 plekken. Bij station Leiden Centraal komen er 2.800 plekken bij en ook bij kleinere stations wordt er flink uitgebreid. Er komen extra plekken bij stations De Vink (440), Bodegraven (140), Dordrecht Stadspolders (200), Sliedrecht (150), Sliedrecht Baanhoek (200) en Gorinchem (270).

Bron: zuid-holland.nl