Nieuwsbericht

Gratis parkeren tijdens koopzondagen in Sittard

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 juni 2024 | 1 minuut lezen

In mei besloot de gemeenteraad van Sittard-Geleen om de rest van dit jaar geen parkeergelden te heffen tijdens de wekelijkse koopzondag in Sittard. Sinds zondag 26 mei is het parkeren in het centrum van Sittard op koopzondagen daarom gratis. Ook in de gemeentelijke parkeergarages.

Tijdens het eerste weekend na de invoering is volop gebruikgemaakt van de gratis parkeergelegenheid. Veel bezoekers wisten het centrum van Sittard te vinden, dat eind mei flink uitpakte met Fabulous 2024.

Gemeentelijk besluit

Recent besloten meer ondernemers in het centrum van Sittard om voortaan gebruik te maken van de mogelijkheid om op zondag open te gaan. De gemeenteraad wil dit initiatief van deze ondernemers graag stimuleren door het parkeren op zondagen gratis te maken. Met dit besluit wil de gemeenteraad bijdragen aan het welslagen van de wekelijkse koopzondag.
Het gemeentelijk besluit heeft betrekking op alle gemeentelijke parkeergelegenheden in het centrum van Sittard; het straatparkeren, de gemeentelijke parkeerplaatsen en de drie gemeentelijke parkeergarages: Parkeergarage Hub Dassenplein, Parkeergarage ABC en de Odaparking. Over de parkeertarieven van private of commerciële parkeermogelijkheden heeft de gemeente geen zeggenschap, zij bepalen hun eigen parkeerregime.

Parkeertarieven

Los van dit besluit kijkt het gemeentebestuur ook breder naar de mogelijkheden om parkeertarieven gericht in te zetten. Wethouder Leon Geilen vindt een integrale aanpak belangrijk: “We kijken op dit moment bijvoorbeeld ook naar de parkeertarieven voor het centrum van Geleen. Het nieuwe detailhandelsbeleid dat de raad in december heeft vastgesteld maakt onderscheid tussen verschillende winkelgebieden, dat kan dan ook vragen om onderscheid in parkeertarieven. Maar er zijn ook andere dingen die een rol spelen; zo willen we bijvoorbeeld ook stimuleren dat mensen voor korte afstanden wat vaker de fiets nemen. In dat licht wil ik ook wel even opmerken dat het ‘fietsparkeren’ altijd gratis is.”

Bron: sittard-geleen.nl en sittard-geleen.nl