Nieuwsbericht

Amsterdam - autodelen met een groep om kosten en ruimte te besparen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 juni 2024 | 1 minuut lezen

Amsterdam is gestart met de proef ‘Autodelen met een groep’. Het idee is simpel: Amsterdammers kunnen samen auto's beheren en delen. Zo kan de gemeente mobiliteit verbeteren, ruimte in de buurt maken en de kosten voor autobezitters verlagen.

Auto’s in Amsterdam staan gemiddeld 90 procent van de tijd stil. Dat is zonde van de ruimte en het (parkeer)geld. Door mee te doen met de proef kunnen inwoners een of meer auto’s delen. En dat kan heel voordelig zijn.

Voordelen

Autodelen heeft meerdere voordelen:

  • Deelnemers krijgen een autodeelvergunning in de buurt met een eigen parkeerplek.
  • De maandelijkse kosten voor een auto zijn lager. Een deelnemer betaalt namelijk alleen voor de ritten die hij zelf maakt en deelt de kosten voor de vergunning en het onderhoud met de groep.
  • Er zijn minder auto's in de buurt, waardoor er ruimte is voor bijvoorbeeld groen en speeltoestellen.
  • Deelnemers leren hun buren kennen door samen hun vervoer te organiseren.

Leefbare stad

Met de proef onderzoekt de gemeente of autodelen een geschikte aanvulling is op het huidige aanbod van vervoersmiddelen in de stad. Zo maken de gemeente en de inwoners samen de stad leefbaarder. Want een auto delen, betekent minder auto’s op straat, minder parkeerdrukte en meer ruimte voor groen, fietspaden en andere buitenruimte.

Meedoen met proef

Er zijn een paar regels om mee te kunnen doen met de proef. De autodeelgroep moet een democratische organisatie zijn en mag geen winst maken. Deelnemers moeten zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Met een groep een auto delen kan ook met de Vereniging van Eigenaren (vve). De gemeente helpt bij het opzetten van autodeelgroepen en geeft advies.

Bron: amsterdam.nl