Nieuwsbericht

Den Haag: doorbraak over parkeren Hofbadtoren nabij

Profielfoto van Kennisplatform CROW
7 juni 2024 | 2 minuten lezen

Met een beetje geluk zijn bewoners van de Hofbadtoren in het najaar van alle parkeerellende af. In de gemeenteraad van Den Haag stond het verlenen van een parkeervergunning voor de huurders in de woontoren op de agenda, waardoor zij niet meer aangewezen zijn op de dure parkeerplaatsen in de straat of op de parkeergarage die tot op een half uur lopen ligt. Echter, 'een parkeervergunning komt nu te vroeg', zegt de verantwoordelijk wethouder. Begin oktober zou er wel een oplossing moeten zijn.

Al sinds de oplevering van de Hofbadtoren in Ypenburg drie jaar geleden is een aantal bewoners gefrustreerd. Op het binnenterrein van de woontoren liggen te weinig parkeerplekken: er zijn 62 plaatsen aangelegd, terwijl er 110 bewoners van de huurappartementen een of meerdere auto's bezitten.
Woningcorporatie Staedion kwam met een parkeerplekken-loterij op de proppen, waarop honderd inschrijvingen volgden. Uiteindelijk werden 62 huurders ingeloot en 38 huurders uitgeloot. Daarmee werd de ellende voor haar alleen maar groter. Huurders die achter het net visten kregen namelijk een parkeerplek aangewezen in een andere garage van de woningcorporatie, tot wel een half uur lopen. Parkeren in de straat was geen optie vanwege het hoge parkeertarief van 2,60 euro per uur (39 euro per dag). Dat is voor bewoners van de sociale huurwoningen eigenlijk geen optie.

Lege parkeerplekken

Daarmee is de miserie nog niet voorbij. Want, nu de loting voorbij is en de vakken zijn voorzien van gepersonaliseerde nummertjes, zijn bewoners tegen een nieuwe surprise aangelopen. Een aantal vakken blijft 's nachts namelijk leeg. Blijkbaar vond Staedion het nodig om bewoners in te loten die geen auto hebben. Met dit soort praktijken neemt de parkeerdruk op straat alleen maar toe, denkt een huurster.
Staedion kan daar nog niet op reageren. Ze ‘houdt de lege parkeerplekken in de gaten.' Dat er huurders zonder auto hebben meegedaan aan de loterij, ontkent de woordvoerder ten stelligste. 'Daar hebben wij nadrukkelijk op gelet.'

Juridisch haalbare oplossing

Raadslid Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) wilde met een motie bewerkstelligen dat de huurders een parkeervergunning zouden krijgen, maar dat vindt verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns (Mobiliteit, GroenLinks) nog niet nodig.
Hij liet eerder weten dat er tot zeker 1 oktober niet gehandhaafd wordt op betaald parkeren in de straat. Tegen die tijd zou er een passende oplossing moeten liggen. 'Dat zal een oplossing zijn die juridisch haalbaar is', zei Kapteijns. Naar die oplossing wordt in samenspraak met corporatie Staedion en bewoners gezocht.

Zie ook de eerdere artikelen hierover op deze site:

Den Haag: parkeerfrustratie rond Hofbadtoren gaat verder

Den Haag: uitslag loterij parkeerplaatsen bij Hofbadtoren onverbiddelijk

Verbazing bij gemeente en bewoners om verloten parkeerplaatsen bij Hofbadtoren

Bron: omroepwest.nl