Nieuwsbericht

Heerhugowaard: bewoners starten petitie tegen omstreden parkeerplan

Profielfoto van Kennisplatform CROW
12 juni 2024 | 2 minuten lezen

Inwoners van de gemeente Dijk en Waard zijn het niet eens met het parkeerbeleid rondom winkelcentrum Middenwaard en het station Heerhugowaard. Daar geldt vanaf januari 2025 vergunningparkeren, Inwoners zijn een petitie gestart om dit tegen te gaan. Zij hopen dat dat ze eerlijk mogen meebeslissen.

Nieuw parkeerbeleid

Eind april stemde de gemeenteraad ondanks de onvrede van de inwoners voor het nieuwe parkeerbeleid. Dat houdt in dat er vanaf januari 2025 in meerdere wijken rondom winkelcentrum Middenwaard en het station Heerhugowaard sprake is van een vergunningsplicht om te mogen parkeren.
Om te controleren of geparkeerde auto's ook echt zo'n vergunning hebben, rijden er scanauto's die de kentekens scannen om te kijken of ze een vergunning hebben en of de auto geregistreerd staat in een digitale app. Ook de parkeerkosten in de omgeving gaan fors omhoog.

Slecht geïnformeerd

Pieter-Jan Lubbers is een van de vele inwoners die fel tegen dit nieuwe parkeerbeleid is en daarom startte hij een petitie. "Dit blijft ons jarenlang achtervolgen", stelt hij. Lubbers vindt dat de gemeente Dijk en Waard haar inwoners nauwelijks geïnformeerd heeft. "Nog steeds spreek ik mensen die zeggen: 'Wat? Gaat dit gebeuren?' We ontvangen wel een brief thuis over een onderzoek naar vleermuizen, waarbij iemand soms door de wijk loopt; die impact is minimaal. Maar bij het parkeerbeleid, iets groots waar we de rest van ons leven last van hebben, ontvangen we niks."
De gemeente geeft aan dat de communicatie over het parkeerbeleid via andere kanalen is gegaan, bijvoorbeeld via het gemeentenieuws in een huis-aan-huiskrant. De avonden waarbij Dijk en Waarders mee mochten over het beleid waren volgens Lubbers slecht bezocht. "Mensen wisten het gewoon niet. Alleen bij de laatste raadsvergadering was ruim driehonderd man aanwezig. Ik heb daarover ook geflyerd, zodat meer mensen er vanaf wisten."

200 bezoekuren per jaar

Een ander punt waar veel mensen volgens Lubber niet vanaf weten, is het feit dat je straks de kentekens van bezoekers via een app moet aan- en afmelden. "De gemeente hoeft helemaal niet te weten wie er bij mij op visite komt", vertelt hij. "En daarnaast krijg je maar tweehonderd parkeeruren voor bezoek per jaar." Dat is niet redelijk vindt Lubbers. "Hoe moet het straks met mensen die regelmatig op hun kleinkinderen passen? Dan ben je zo door die tweehonderd uur heen. En daarna betaal je vijftig cent per uur."
De gemeente laat weten te gaan monitoren of die tweehonderd uur per jaar voldoende is. Dat wordt later, indien nodig, nog aangepast. "Maar daar gaat het niet om', stelt Lubbers. "Je wordt beperkt in je vrijheid."
Daarom komt Lubbers met zijn petitie tegen het parkeerbeleid. "Ik hoop dat de gemeente tot bezinning komt en dat we eerlijk mogen meebeslissen hierover." Hij hoopt tienduizenden handtekeningen te verzamelen. "Hoe meer mensen zich achter ons scharen, hoe beter we een vuist kunnen maken naar de gemeente."

Bron: nhnieuws.nl