Nieuwsbericht

Noordwijkerhout: auto's worden vanaf volgende maand geweerd uit dorpshart

Profielfoto van Kennisplatform CROW
17 juni 2024 | 1 minuut lezen

Na een proef, een enquête en verschillende gesprekken wordt het centrum van Noordwijkerhout per 1 juli definitief een voetgangersgebied. De proef in de zomer van 2022, met een autovrij voetgangersgebied, is in het dorp erg positief ontvangen.

Concreet betekent het dat auto's en andere motorvoertuigen het centrum van Noordwijkerhout niet meer in kunnen tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Het gebied wordt dan afgesloten met pollers waar alleen mensen met een ontheffing nog doorheen kunnen.
Buiten deze tijden zijn alle voertuigen toegestaan voor laden en lossen, aangezien de palen dan naar beneden zijn. Parkeren in het centrumgebied blijft verboden, fietsers en snorfietsers mogen wel gewoon het gebied in.

Veiligheid en gezelligheid

Vooral de veiligheid en de gezelligheid werden gewaardeerd door zowel ondernemers als inwoners, schreef het college van burgemeester en wethouders vorig jaar al aan de gemeenteraad. Nu worden de laatste stappen gezet om de verkeerssituatie aan te passen op een voetgangersgebied.

Vaste ontheffing voor bewoners

Omwonenden en bedrijven met parkeergelegenheid op eigen terrein komen in aanmerking voor een vaste ontheffing. Ook ondernemers die handelen in bederfelijke producten komen in aanmerking voor een vaste ontheffing. Voor andere groepen kunnen tijdelijke ontheffingen worden aangevraagd, bijvoorbeeld voor verbouwingen of verhuizingen.
In 2022 kwam er op initiatief van de lokale ondernemersvereniging een proef waarbij in juli en augustus is het centrum één groot veilig voetgangersgebied was om te shoppen, een terrasje te pakken of elkaar te ontmoeten. Het centrum rond de Witte Kerk was tussen 12.00 uur en 23.00 uur vrij van vrachtwagens, auto's, fietser en brommer en had als motto 'winkels en horeca open: allen lopen.'

Verkeerssituatie was te waarderen

De gemeente Noordwijk heeft er veel aan gedaan om helder te krijgen wat Noordwijkerhout vindt van een voetgangersgebied in het centrum. Uiteindelijk hebben bijna duizend inwoners en ondernemers in een uitgebreide enquête aangegeven 'de verkeerssituatie die in de maanden juli en augustus 2022 van toepassing was te waarderen'.

Bron: omroepwest.nl