Nieuwsbericht

Harlingen: plannen voor herinrichting centrum bekend

Profielfoto van Kennisplatform CROW
17 juni 2024 | 2 minuten lezen

Gemeente Harlingen heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een plan voor de herinrichting van het centrum van Harlingen. Zij heeft dit samen gedaan met diverse belanghebbenden zoals omwonenden en ondernemers. Deze visie is een uitwerking van het akkoord op hoofdlijnen van de gemeenteraad over de toekomstplannen van het Harlinger centrum. Hiermee wil de gemeente een forse impuls geven aan de centrumbeleving van Harlingen. Het college van B&W heeft ingestemd om het plan (centrumvisie) ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad van Harlingen. Zij zal hier op 10 juli definitief over besluiten. De centrumvisie bevat onder meer belangrijke uitgangspunten voor de herinrichting van de Voorstraat en Grote Bredeplaats.

Voorstraat

Het voorstel is om de Voorstraat autoluw te maken om zo een aangename ruimte te creëren waarin voetgangers en fietser centraal staan. Dit gebeurt door enerzijds gemotoriseerd verkeer te verbieden tijdens de drukste, toeristische maanden van juni t/m september van 12.00 uur tot 22.00 uur. Anderzijds worden er maatregelen genomen om de overlast in te perken, bijvoorbeeld door de parkeercapaciteit in de Voorstraat met de helft te verminderen. De vrijgekomen ruimte krijgt dan een andere functie zoals groenvakken en verblijfsmogelijkheden (zoals spel en zitgelegenheden). Er blijft ruimte voor de markt. De Voorstraat moet hiermee transformeren tot een fijne plek om te verblijven.

De Grote Bredeplaats

De gemeente wil de Grote Bredeplaats omvormen tot de ‘huiskamer van Harlingen’: een prettige verblijfplaats waar Harlingers in de toekomst graag samenkomen’. Uitgangspunten die hierbij horen, zijn: permanent autovrij, meer groen, meer verblijf, meer spel voor jeugd, eenheid in terras en een duidelijke focus op voetgangers. Uitgangspunt bij de nieuwe inrichting is om een klein deel van de terrassen aan de gevel te situeren en een groter deel midden op het plein. Bij deze richting moet fietsen over het plein ook worden ontmoedigd. Dit kan door onder andere fiets-parkeren te faciliteren aan de randen van het plein.

Centrumgebied

Buiten de Voorstraat en Grote Bredeplaats bevat de centrumvisie tal van andere (deel)projecten en acties voor het gehele centrumgebied. Hierbij kijkt de gemeente ook goed naar leefbaarheid, algehele uitstraling en economisch functioneren van het centrumgebied. Bijvoorbeeld het vergroenen van aanloopstraten, terugdringen van de leegstand, verbeteren van uitstraling van monumentale panden, aanpakken van stegen, benoemen van locaties voor fietsparkeren en een duidelijke ’routing’ van en naar het centrum.
Wethouder Paul Schoute is blij met de plannen voor het centrum: “We hebben een intensief proces doorlopen met ondernemers en inwoners en hebben met deze centrumvisie een stevig fundament neergelegd voor de naderende veranderingen in het centrum. Via diverse vragenlijsten en bijeenkomsten hebben we inwoners en ondernemers bevraagd naar ideeën en voorstellen voor de herinrichting van ons centrum. Samen met de begeleidingsgroep, bestaande uit een afvaardiging van verschillende groepen belanghebbenden, hebben we alle opbrengsten afgewogen en zijn we tot deze visie gekomen. Er is werk aan de winkel; de komende jaren willen we alle resultaten zichtbaar maken om Harlingen beter en mooier te maken.”

Bron: harlingen.nl