Nieuwsbericht

Breukelen: verzet van gemeente en ondernemers tegen betaald parkeren bij P+R

Profielfoto van Kennisplatform CROW
18 juni 2024 | 1 minuut lezen

Het verzet groeit tegen een plan van de provincie om betaald parkeren in te voeren in de P+R Breukelen, bij het station. Wethouder Hans van den Akker van Stichtse Vecht noemt het idee een "onbegrijpelijke maatregel waardoor mensen de trein laten staan." Ook lokale ondernemers vinden het plan niks. Of de weerstand van gemeente en ondernemers genoeg is, zal pas blijken als Provinciale Staten over het plan stemt.

Slachtoffer van eigen succes

De P+R Breukelen naast de snelweg A2 is bedoeld als parkeerplek voor automobilisten die met de trein verder reizen via het nabijgelegen treinstation. Maar volgens de provincie is de parkeergarage slachtoffer van zijn eigen succes. De 865 parkeerplekken worden elk jaar door zo'n 160.000 mensen gebruikt. Maar daar zitten ook gebruikers tussen die de provincie liever kwijt dan rijk is. Het gaat dan om carpoolers, werknemers van lokale bedrijven en reizigers naar Schiphol die de trein naar de luchthaven pakken en hun auto de hele vakantie in de P+R laten staan.

Bewuster gebruik

Zo'n 16 procent van de bezoekers zou 'oneigenlijk' gebruik maken van de P+R. In mei besloot de provincie daarom dat mensen na de zomer moeten gaan betalen om hun auto te stallen. Zo hoopt de provincie dat automobilisten 'bewuster gebruik' maken van de parkeergarage. Wie maximaal 18 uur parkeert, gaat 2,20 euro betalen. Daarna kost het 20 euro per dag en langparkeerders worden helemaal op kosten gedreven: na 48 uur wordt 50 euro per dag gerekend. De carpoolplaats met 86 plekken aan de andere kant van de snelweg blijft in de plannen gratis.

Ondernemers zijn boos

Maar het plan voor betaald parkeren valt helemaal verkeerd bij de gemeente Stichtse Vecht. Wethouder mobiliteit Hans van den Akker: "Veel van onze inwoners zullen de trein laten staan en met de auto doorrijden naar Utrecht of Amsterdam. De provincie lijkt hiermee eerder mensen in de auto te willen krijgen, dan uit de auto te willen halen." Ook lokale ondernemers zijn boos. Ondernemersvereniging Stichtse Vecht (OVSV) vindt het misbruik van de P+R een 'relatief klein probleem' waarvoor 'een ingewikkeld en kostbaar systeem' wordt opgezet.
Gemeente en ondernemers roepen op het plan te schrappen, of ten tenminste de eerste 18 uur gratis te maken. Dat het betaald parkeren er komt, is nog geen uitgemaakte zaak. Provinciale Staten moet nog over het voorstel stemmen.

Zie een eerder artikel hierover op deze site.

Bron: rtvutrecht.nl