Nieuwsbericht

Haarlem klein beetje groener dankzij bewoners Raaks

Profielfoto van Kennisplatform CROW
19 juni 2024 | 1 minuut lezen

Haarlem is een versteende stad. Maar het centrum is weer een beetje groener geworden, dankzij de omwonenden van de Raaks. Half juni werden smalle groenstroken, borders genaamd, en geveltuintjes officieel in gebruik genomen. En dat is niet ten koste gegaan van parkeerplaatsen.

De gemeente Haarlem stelde eerder geld beschikbaar om dit jaar drie buurten in Haarlem groener te maken. Eerder gebeurde dat al in de Leidsebuurt en de Vijfhoek. 14 Juni werd het derde vergroeningsproject opgeleverd: op de Raaks zijn in totaal acht grote borders en nog eens twintig kleine geveltuintjes aangelegd.

Bewonersplatform Groene Raaks

Omwonenden verenigden zich in het Platform Groene Raaks en dienden hun plannen in bij de gemeente, legt een bewoner uit. "Het is hier echt heel anders geworden, heel leuk. En het wordt alleen nog maar mooier. Dit groen is nog maar een paar maanden oud, volgend jaar is alles lekker gegroeid en dan is het nog veel groener." De bewoners zijn goed te spreken over de samenwerking met de gemeente.
Een van de hoveniers die betrokken was bij de uitvoering van het project legt uit dat er goed is nagedacht over de nieuwe planten. "We hebben zo veel mogelijk inheemse soorten gekozen. Dat is goed voor de insecten, maar het zorgt er ook voor dat er minder onderhoud nodig is. Planten die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, hebben bijvoorbeeld vaak veel meer water nodig."

Niet ten koste van parkeerplekken

Dit jaar zijn drie Haarlemse buurten dankzij de bewoners vergroend. De wens van het gemeentebestuur om te vergroenen, is soms omstreden vanwege al het gedoe over het invoeren van betaald parkeren. Blik moet soms wijken voor groen, maar niet in dit project, zegt wethouder Robbert Berkhout. "Dit heeft geen parkeerplaatsen gekost. Je kunt echt nog vergroenen zonder dat het parkeerruimte kost. Dat blijkt ook hier wel."
De komende jaren stelt de gemeente opnieuw geld beschikbaar voor drie vergroeningstrajecten per jaar. Bewoners kunnen dan weer plannen indienen. De wethouder hoopt dat er mooie ideeën uit Haarlem Noord komen. "Dat gun ik dat deel van de stad. Haarlem is versteend, maar sommige buurten hebben echt amper groen. We kijken extra naar versteende buurten, zoals Noord."

Bron: nhnieuws.nl