Nieuwsbericht

Amsterdam wil extra parkeervergunningen voor medewerkers onderwijs en zorg

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 juli 2024 | 1 minuut lezen

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe afspraken moeten komen. Zij wil zo het personeelstekort in deze sectoren terugdringen.

Het plan is om meer parkeervergunningen te geven aan medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook mbo-medewerkers kunnen straks een parkeervergunning krijgen. Voor de politie komt er een speciale regeling.

Parkeerregeling kan verschil maken

Vanaf 8 juli kan iedereen reageren op het voorstel voor de nieuwe regeling. De gemeente zorgt ervoor dat het aantal vergunningen binnen de grenzen blijft, zodat er voldoende parkeerplekken zijn. Wethouder Verkeer en Vervoer Melanie van der Horst: “Er is niet altijd plek voor auto’s, maar voor belangrijke beroepen zoals leraren, zorgmedewerkers en politieagenten maken we graag een uitzondering. Deze parkeerregeling kan voor sommigen net het verschil maken of ze kiezen voor een baan in de stad, of dat ze vertrekken naar een andere regio. Omdat ze buiten de stad zijn gaan wonen of omdat ze onregelmatige werktijden hebben, waardoor het openbaar vervoer geen goed alternatief is.”

Makkelijke en duidelijke regels

Voor onderwijs en zorginstellingen geldt al jaren een regeling voor maatschappelijke parkeervergunningen. Sinds 2018 kunnen scholen in het basis- en voortgezet onderwijs via een tijdelijke regeling meer parkeervergunningen aanvragen. Het bestuur bepaalt wie ervoor in aanmerking komt en doet de aanvraag. Deze tijdelijke afspraak loopt tot eind juli. Vorig jaar werden ongeveer 2300 van deze vergunningen gebruikt. De nieuwe regeling maakt het aanvragen van vergunningen makkelijker en zorgt voor duidelijke regels.
Voor de politie gaat de nieuwe regeling ook gelden, maar vanwege het grote aantal dienstvoertuigen worden daarover aparte afspraken gemaakt.

Bron: mobiliteit.nl en rd.nl en weespernieuws.nl