Nieuwsbericht

Den Haag schaft parkeren voor 50 euro af en werkt aan systeem voor progressief parkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
22 juli 2024 | 1 minuut lezen

Het stadsbestuur van Den Haag wil begin volgend jaar een einde maken aan het vaste parkeertarief van 50 euro in een aantal straten. Dat heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten. In plaats daarvan moet er een systeem komen waarbij het per uur duurder wordt om je auto te parkeren.

Proef met dagtarief van 50 euro

Mensen die hun auto op straat willen parkeren in zeventien straten in het centrum van Den Haag of in vijf straten in Scheveningen, betalen nu 50 euro per dag. Hierbij maakt het niet uit of iemand tien minuten of de hele dag parkeert.
Met het hoge tarief wilde Den Haag de parkeeroverlast in de straten aanpakken. Volgens een gemeentelijke peiling onder bewoners is de nieuwe aanpak een succes: zij kunnen makkelijkere een parkeerplek vinden. Bewoners van de straten net buiten het actiegebied gaven aan dat het bij hen juist wel drukker is geworden omdat hier nog per uur betaald kan worden en automobilisten nu dus hier parkeren. Ondernemers klagen dat door de tarieven minder klanten komen.
Het college noemt de dagkaart van 50 euro een effectieve maatregel om het straatparkeren te ontmoedigen. Maar door de weerstand van de ondernemers wordt toch gezocht naar een andere oplossing.

Progressief tarief

De oude regeling, waarbij iemand maar maximaal twee uur mag parkeren, is geen optie. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat iemand altijd de mogelijkheid moet hebben om zijn parkeertijd te verlengen. Hierdoor kunnen automobilisten als ze een plekje hebben gevonden niet meer worden gedwongen om na twee uur te vertrekken.
Het 'progressieve tarief' is nu de nieuwe oplossing, waarbij het uurtarief steeds hoger wordt naarmate iemand er langer staat. Hoe hoog deze tarieven gaan worden, is nog niet bekend, maar het moet volgens het college fors meer worden dan wat je in een parkeergarage of op een groot parkeerterrein betaalt.

Invoering begin 2025

De gemeente moet de systemen nog in orde maken om de nieuwe manier van betalen mogelijk te maken. De verwachting is dat dit begin 2025 geregeld is. Tot die tijd wordt de proef met de dagkaart van 50 euro wel verlengd.

Bron: omroepwest.nl en denhaag.nl