Nieuwsbericht

Zaltbommel is na decennia tobben eindelijk tevreden over de parkeerregels

Profielfoto van Kennisplatform CROW
22 juli 2024 | 2 minuten lezen

Voor het eerst in dertig jaar klagen de inwoners van Zaltbommel amper meer over de parkeerregels. ,,Het lijkt er inderdaad op dat we nu de juiste balans gevonden hebben”, zegt wethouder Karima Bouchtaoui. ,,En parkeren is hier nog goedkoop ook.”

Parkeren in de krappe historische binnenstad van Zaltbommel is al decennia een heikel punt. De bewoners, de winkeliers en de bezoekers, allemaal willen ze iets anders. De gemeente heeft er dertig jaar aan gewerkt om de gulden middenweg te vinden.
Er zijn in die tijd heel wat pogingen gedaan om tot een goed parkeerbeleid voor de binnenstad te komen. Regels zijn nu eenmaal nodig, omdat de Middeleeuwse vesting anders verstopt raakt. Verschillende verkeersregels passeerden de revue, en meestal waren die behoorlijk gecompliceerd. Betaald en gratis parkeren, hoge en lage tarieven, uitzonderingen, alles liep door elkaar heen.

Dieptepunt

Met als dieptepunt de regels die in juli 2021 werden ingevoerd. Toen kwamen er blauwe zones bij, die onlogisch gepositioneerd waren. Plus een parkeerterrein waar de regels overdag anders waren dan ’s avonds. Een kaart met vier verschillende kleuren was nodig om de regels uitgelegd te krijgen. En zelfs met die kaart in de hand was er geen touw aan vast te knopen.
Met een grote chaos tot gevolg. En ook veel boosheid en ergernis. Want mensen gingen massaal op de bon. Niet omdat ze expres niet betaalden, maar omdat ze de regels niet snapten, dachten dat ze het goed deden, maar vervolgens toch onbedoeld de fout in gingen.
‘Het moet simpeler, want er is geen touw aan vast te knopen.’ was de conclusie een jaar later, in de herfst van 2022. Uiteindelijk gingen in de zomer van 2023 de huidige parkeerregels in. En die is inderdaad simpel. De blauwe zones zijn aaneengesloten en op een logische plek, en waar je moet betalen is ook volstrekt helder.

Huidige parkeerregels bevallen goed

En wat iedereen al wel vermoedde, blijkt nu ook uit de officiële evaluatie: de huidige parkeerregels bevallen goed. Dat maakt de gemeente op uit het feit dat er amper meer bij het klantcontactcentrum van de gemeente geklaagd wordt. Ook de cijfers van de parkeerboa’s spreken boekdelen: Toen in de eerste helft van 2023 de oude regels nog van kracht waren, schreven zij 547 bekeuringen uit. In de tweede helft van dat jaar waren dat er onder de nieuwe regels nog maar 105. Ook het aantal mensen dat bezwaar maakt tegen de boete is drastisch gedaald.

Goede verdeling van parkeerdruk

Maar een goed parkeerbeleid gaat niet alleen over klachten en boetes, maar ook over een goede verdeling van auto’s over de binnenstad. Ook dat heeft de gemeente onderzocht. De gemiddelde parkeerdruk in de binnenstad is 72 procent. Dat betekent dat er altijd nog wel een vrij plekje te vinden is. Er zijn drukke piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens eens uitverkochte voorstelling in De Poorterij, maar zelfs dan zijn er in de binnenstad her en der nog wel parkeerplekken te vinden. Voordeel: ver hoef je er nooit te lopen.
,,We ervaren het nieuwe parkeerbeleid als een grote verbetering”, zegt Bouchtaoui. ,,Dat mag ook wel eens gezegd worden. Ons doel om het uniformer, eenvoudiger en duidelijker te maken is behaald.” De resultaten van de evaluatie zijn inmiddels naar de gemeenteraad gestuurd.

Bron: gelderlander.nl