Nieuwsbericht

Amstelveen: betaald parkeren in vier gebieden voorlopig teruggedraaid

Profielfoto van Kennisplatform CROW
24 juli 2024 | 2 minuten lezen

De gemeente Amstelveen draait het besluit om betaald parkeren in te voeren in vier buurten (voorlopig) terug. Het besluit blijkt onvoldoende te zijn onderbouwd.

Het besluit om in de gebieden Kostverloren Noord-Oost, Bankras Oost, Oude Dorp en Keizer Karelpark West Oostzijde betaald parkeren in te voeren, leverde 17 bezwaren op. Na een hoorzitting gaf de bezwaarcommissie de indieners gelijk: de gemeente heeft de procedures niet goed gevolgd.

Bijlage vergeten

De bezwaarcommissie concludeert dat het besluit onvoldoende onderbouwd is. De gemeente heeft parkeertellingen laten uitvoeren om te kijken of de parkeerdruk hoog genoeg is om betaald parkeren te kunnen invoeren. Deze tellingen zijn wel aanwezig, maar niet bij het besluit gevoegd. Dit had wel gemoeten. In Bankras Oost en Kostverloren Noord-Oost is betaald parkeren per 10 juni 2024 ingevoerd. Voor het Oude Dorp en Keizer Karelpark West Oostzijde was dit in het najaar voorzien.

Zorgvuldigheid

“We hechten als gemeente aan zorgvuldige procedures en trekken daarom het huidige aanwijzingsbesluit voor betaald parkeren in deze vier gebieden in”, zegt wethouder Herbert Raat (parkeren). “De bezwaarcommissie is er niet voor niets. Inwoners hebben recht om bezwaar te maken tegen besluiten van de gemeente, dit nemen we uiterst serieus. Het intrekken van het aanwijzingsbesluit betekent dat het betaald parkeren in Bankras Oost en Kostverloren Noord-Oost voorlopig wordt opgeheven. Inwoners die een parkeervergunning hebben betaald, worden gecompenseerd. Net als de bezoekers die parkeerkosten hebben betaald of een boete hebben ontvangen. We onderzoeken de komende weken hoe dit het beste kan. De kosten zullen uitkomen op zo’n € 60.000.”

Kostverloren Noord-Oost en Bankras Oost

De parkeerautomaten Kostverloren Noord-Oost en Bankras Oost worden voorlopig buiten werking gesteld. Borden waarop aangegeven staat dat er betaald parkeren geldt worden afgeplakt. Bewoners en ondernemers in deze gebieden ontvangen een brief met meer informatie over de compensatie en hoe nu verder.

Betaald parkeren

De gemeente Amstelveen voert stapsgewijs betaald parkeren in voor de leefbaarheid, veiligheid en bereikbaarheid. Het doel is om ‘vreemdparkeerders’ (bijvoorbeeld werknemers van de Zuidas of vakantiegangers die hier gratis parkeren als alternatief voor Schiphol) tegen te gaan. Hierdoor blijft de beschikbare parkeerruimte beschikbaar voor inwoners, ondernemers, werknemers en bezoekers van Amstelveen. De gemeenteraad heeft hiervoor parkeerbeleid opgesteld. Als regel voor het invoeren van betaald parkeren geldt dat de parkeerdruk overdag in een gebied van minimaal 40.000 m2 boven de 85 procent moet zijn. Overdag wordt de meeste parkeeroverlast ervaren. Jaarlijks worden hiervoor in heel Amstelveen parkeermetingen gehouden.

Zie ook het artikel 'Amstelveen: invoering betaald parkeren in vier gebieden' op deze site

Bron: amstelveen.nl en nhnieuws.nl