Noord-Brabant: zo vaak worden parkeerboetes kwijtgescholden
In Breda zijn vorig jaar de meeste parkeerboetes uitgedeeld en terugbetaald. Van de meer dan 100.000 boetes zijn in totaal 23.000 bezwaarschriften toegekend, iets meer dan driekwart (76,8 procent) van de ingediende bezwaren. Ook in Eindhoven en Tilburg werd meer dan de helft van de parkeerboetes teruggetrokken nadat er bezwaar werd gemaakt. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Omroep Brabant onder gemeenten.
Foute boetes
De meeste ‘foute’ boetes worden veroorzaakt door fouten van de parkeerder. De gemeente Breda geeft aan dat een groot gedeelte (84 procent) van de toegekende bezwaarschriften te wijten is aan onzorgvuldigheid tijdens het parkeren.
Denk aan het invoeren van een verkeerd kenteken of zone in de parkeerapp, maar ook het niet op tijd verlengen van een parkeervergunning. Dit is in iedere ondervraagde gemeente het geval: alle gemeenten geven aan dat het grootste deel van de terugbetaalde boetes door foutieve ingevoerde informatie komt.
Over het algemeen zijn gemeenten coulant als er door de parkeerder een fout is gemaakt. Wie een rekeningafschrift kan laten zien, hoeft dus in veel gevallen geen boete te betalen.
Bezwaarschriften
Het loont om bezwaar te maken in Brabant: een meerderheid van de ingediende bezwaarschriften in 2023 werd toegekend. In Breda, Eindhoven en Tilburg werd meer dan de helft van de uitgedeelde boetes alsnog terugbetaald. In Den Bosch hebben parkeerders de minste kans van slagen. Bestuurders die daar bezwaar maakten, kregen in bijna 48 procent van de gevallen gelijk.
Volgens de wet mogen parkeerders die een verkeerd kenteken invoeren op de bon worden geslingerd, maar in de meeste gevallen zijn gemeenten coulant. Alle gemeenten geven aan dat ze deze boetes toch terugbetalen, nadat de bestuurder een geldig betaalbewijs had laten zien.
Zo werden in gemeente Roosendaal maar liefst 507 van de 574 ingediende boetes alsnog terugbetaald. De overige 67 boetes bleken na een bezwaarprocedure wel terecht.
Scanauto’s
De meeste parkeerboetes werden uitgedeeld in Breda. In totaal zijn er vorig jaar meer dan 115.000 parkeerders beboet. Bredase scanauto's controleerden in 2023 meer dan acht miljoen voertuigen. In Tilburg zijn ‘circa 100.000’ parkeerders van de ruim één miljoen gescande voertuigen beboet. In Eindhoven en Den Bosch werden aanzienlijk minder boetes uitgedeeld.
Eerder dit jaar stelde Hans Smolders, fractievoorzitter van Lijst Smolders Tilburg (LST), dat het grote aantal bezwaren reden is om af te stappen van de scanauto’s en terug te keren naar het oude systeem waarbij handmatig gecontroleerd wordt.
De gemeente is het daar niet mee eens. “Een groot deel van de bezwaren wordt door handmatige controles niet weggenomen. Er wordt dan namelijk gescand met een handscanner, die dezelfde database gebruikt als de scanauto”, antwoordde het college op de vragen van de LST.
In Eindhoven neemt de gemeente extra maatregelen om fouten met scanauto’s te voorkomen. Zo is tegenwoordig bij elk gescand kenteken te zien om welk merk, type en kleur voertuig het gaat. Dit maakt het makkelijker om te controleren of het kenteken klopt. Ook worden alle opgelegde boetes één dag voor verzending gecontroleerd om vertragingen in de parkeerapp er van tevoren uit te filteren.
Bron: omroepbrabant.nl