Nieuwsbericht

Jaarlijks bijna 200.000 boetes voor foutparkeren

Profielfoto van Kennisplatform CROW
22 juli 2024 | 1 minuut lezen

Jaarlijks worden in Nederland een kleine 200.000 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Vooral in Zeeland worden naar verhouding daarvoor veel boetes uitgedeeld. Dat meldt AutoTrack woensdag op basis van alle openbaar beschikbare data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

77.400 foutparkeerders

AutoTrack bracht 5.887.878 boetes in kaart die tussen 2012 en 2023 zijn uitgeschreven aan weggebruikers voor het niet opvolgen van algemene verkeersborden. Boetes voor te hard rijden zitten daar niet bij.
Uit de gegevens blijkt volgens AutoTrack dat in Nederland jaarlijks bijna een half miljoen weggebruikers een boete krijgen voor het negeren van een algemeen verkeersbord. Van alle boetes die worden uitgeschreven voor het niet opvolgen van algemene verkeersborden, gaat 38,7 procent naar foutparkeerders.

Zeeland spant de kroon

Er zijn provincies waar verhoudingsgewijs meer boetes naar foutparkeerders gaan. In Zeeland gaat het om 65,5 procent van alle boetes. Ook in Limburg met 52,8 procent en Groningen met 49,5 procent worden naar verhouding veel foutparkeerders bekeurd. In de provincies Utrecht (31,4 procent) en Zuid-Holland (33,4 procent) zijn het er juist minder dan gemiddeld.

Lokaal niveau

Op lokaal niveau spant het Limburgse Bergen de kroon. Daar gaat 87 procent van de boetes voor het negeren van algemene verkeersborden naar foutparkeerders. Ook de tweede plek is voor een Limburgse gemeente, Mook en Middelaar, met 86,5 procent. Op de derde plaats staat het Zeeuwse Sluis, met 83 procent. In de top-10 staan drie Zeeuwse, en drie Limburgse gemeenten. In het Gelderse Rozendaal ligt dit percentage met 0,5 procent het laagst, gevolgd door De Wolden in Drenthe (0,6 procent) en Dantumadiel in Friesland (1 procent).

Bron: autotrack.nl, hartvannederland.nl, omroepzeeland.nl en l1nieuws.nl