Kosten gehandicaptenparkeerkaart verschillen veel per gemeente
De kosten voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart verschillen veel per Zeeuwse gemeente. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Zeeland. Ook de parkeerregels voor een gehandicaptenparkeerplaats verschillen per gemeente.
Kosten gehandicaptenparkeerkaart verschillen
De Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad (PCG) vindt het 'absurd' dat iemand op Schouwen-Duiveland 83 euro moet betalen om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen en dat het in de gemeente Borsele gratis is, los van de kosten voor een medische keuring. Zij wil overal in de provincie Zeeland dezelfde regels en kosten. Fini de Paauw, voorzitter van de PCG, strijdt al jaren tegen de grote kostenverschillen, maar gemeenten mogen zelf bepalen hoeveel ze voor een gehandicaptenparkeerkaart vragen.
Parkeerregels verschillen
Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen bestuurders of gehandicapte passagiers parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De regels rondom deze plekken verschillen ook. "Soms mag je er gratis staan, soms met je blauwe kaart, soms maar 2 uur gratis. Elke keer als je ergens naartoe reist, zou je dit eigenlijk van tevoren moeten opzoeken om geen boete te krijgen", aldus De Paauw.
Rinus Kriekaard zet zich ook in voor het gelijktrekken van de regels en kosten van de gehandicaptenparkeerkaart. "Het is al een wirwar aan kaarten en regels en er zijn een hoop mensen die het niet begrijpen. Maak het nou eens simpel, doe het overal hetzelfde", aldus Rinus Kriekaard. “Dat geldt niet alleen voor de aanvraag van de GPK, maar ook voor de parkeerregels. Door die onduidelijkheid durven vooral senioren niet overal te parkeren, omdat ze bang zijn voor een boete”.
Blijven aankaarten
PCG blijft het aankaarten bij de provincie Zeeland, het Overleg Zeeuwse Overheden (OZO) en bij de gemeenten zelf, in de hoop dat er een einde komt aan deze grote verschillen.
Bron: omroepzeeland.nl