NS, ProRail en gemeenten bevorderen fietsparkeren met #posifiets-maand
In september zetten NS, ProRail en gemeenten op 25 stations reizigers in het zonnetje die kiezen voor de combinatie van fiets en het ov. Tegelijkertijd wordt extra aandacht gevraagd voor het parkeren van fietsen. Deze gezamenlijke inspanning, bekend als de #posifiets-maand, heeft als doel de stationsomgeving netjes, prettig en toegankelijk te houden voor iedereen.
Ondanks de komst van talloze megastallingen bij stations blijven veel treinreizigers hun fiets verkeerd neerzetten. Acht grote stationssteden verwijderen jaarlijks minstens 158.000 fietsen, blijkt uit onderzoek van het AD. NS en ProRail informeren mensen met de jaarlijkse campagne #posifiets over het stallen van hun fiets.
Extra aandacht voor fietsparkeren
Anne-Maartje Ordelman, directeur stationsmanagement en exploitatie bij NS: ‘’Na de vakantie verwelkomen wij traditiegetrouw veel reizigers die op de fiets naar het station komen. Sommige reizigers parkeren echter het liefst zo dicht mogelijk bij het perron en plaatsen de fiets dan op een plek waar dit echt niet mag. Deze fietsen staan in de weg voor andere reizigers of voorbijgangers. Ook kunnen er vervelende situaties ontstaan voor mensen met een kinderwagen, een rollator, een blindegeleidestok of rolstoel. Wij zorgen er samen met gemeenten en ProRail graag voor dat de stationsomgeving netjes, aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen. Daarom vragen we deze maand extra aandacht voor fietsparkeren en informeren we reizigers zodat duidelijk is waar ze hun fiets snel en makkelijk kunnen parkeren."
Toegankelijk en bereikbaar voor iedereen
Karen te Boome, directeur stations bij ProRail: “Een station moet altijd goed toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen. Om die reden is het belangrijk dat fietsen in de daarvoor bestemde fietsenrekken geplaatst worden. We willen dat fietsen de doorgang niet belemmeren en we zorgen ervoor dat de geleidelijnen vrijgehouden worden. Op deze manier houden we het station en de omgeving schoon, heel en veilig.”
Maastricht
John Aarts, bestuurlijke voorzitter van Zuid-Limburg Bereikbaar en mobiliteitswethouder in Maastricht: “Wij zetten in Zuid-Limburg in op vaker fietsen, veilig fietsen en in de binnenstad van Maastricht vooral op veilig stallen. We waarderen het als mensen op de fiets stappen en de auto laten staan. Iedereen wil genieten van onze prachtige binnensteden, maar de ruimte is schaars. Daarom zijn we in 2021 begonnen met de #posifiets-aanpak. Fijn om te zien dat de aanpak nu landelijk door andere gemeenten overgenomen wordt in samenwerking met NS en ProRail.”
Prettig station met goede doorgang voor iedereen
De campagne is op 28 augustus gestart op station Maastricht. In september en oktober volgen nog 24 andere stations. Campagneteams geven tips aan reizigers om hun fiets op de juiste plek te parkeren en delen fietslampjes uit. Ook hangen er posters in stallingen om reizigers bewust te maken van het belang om hun fiets op de juiste plek te parkeren. Als het echt niet anders kan, dan zorgt de gemeente dat verkeerd gestalde fietsen worden gelabeld en verwijderd. Hierdoor komt er weer meer ruimte vrij in de fietsenstalling.
Gezamenlijk initiatief
De #posifiets-aanpak zet in op vaker fietsen, veilig fietsen en goed stallen en is in 2021 ontwikkeld door de gemeente Maastricht en Zuid-Limburg Bereikbaar. Vorig jaar sloot NS hierbij voor het eerst aan. Dit jaar werken NS en ProRail samen met de volgende gemeenten: Maastricht, Overbetuwe, Rheden, Doetinchem, Harlingen, Utrecht, Almere, Baarn, Hollandse Kroon, Alkmaar, Den Helder, Purmerend, Alphen aan den Rijn, Goes, Roermond, Eindhoven, Helmond, Vlissingen, Bergen op Zoom en Boxtel.
Bron: nieuws.ns.nl en ad.nl/