Nieuwsbericht

Raad neemt besluit over parkeerbeleid in binnenstad Hoorn

Profielfoto van Kennisplatform CROW
1 oktober 2024 | 1 minuut lezen

In Hoorn heeft het college een raadsvoorstel gemaakt om het parkeerbeleid en de parkeertarieven in de binnenstad per 1 januari 2025 te veranderen.
De inbreng vanuit de gemeenteraad en de gesprekken met inwoners en ondernemers zijn zo veel mogelijk in het voorstel verwerkt. De inzet is dat het parkeren in de binnenstad eenvoudiger wordt en dat bezoekers bewuster kunnen kiezen voor kort, middellang of lang parkeren.

Samen met inwoners

Op 2 juli 2024 heeft de raadscommissie het voorstel voor de eerste keer besproken. Naar aanleiding van deze vergadering zijn er wijzigingen doorgevoerd. Vervolgens is het aangepaste voorstel besproken met ondernemers, verenigingen, vastgoedeigenaren en de leden van het strategisch actieteam binnenstad. Op 9 september 2024 is er nog een openbare bijeenkomst geweest waar ook veel inwoners en ondernemers bij aanwezig waren. De inbreng van de belanghebbenden is zo veel mogelijk verwerkt en heeft er vooral toe geleid dat de tarieven zijn aangepast en dat de parkteertijden zijn vervroegd van 23:00 uur naar 20:00 uur. Ook is er in het voorstel een regeling voor de vrijwilligers van de verenigingen opgenomen.

Drie parkeergebieden voor een kort, middellang en lang bezoek

Het college stelt voor om van zeven verschillende parkeergebieden met verschillende parkeertijden en -tarieven naar drie parkeergebieden te gaan. De insteek is dat bezoekers voor een korte boodschap dichtbij de winkels kunnen blijven parkeren (gebied 1) en voor een langer bezoek kiezen voor een parkeerplaats aan de rand van de binnenstad (gebied 2) of aan de rand van de stad (gebied 3). Hoe verder van de binnenstad af, hoe lager het parkeertarief.

Vergunninggebied

Het invoeren van betaald parkeren op zondag betekent dat in het vergunninggebied Centrum ook op alle zondagen een parkeervergunning nodig is van 09.00 tot 23.00 uur. Elke dag gelden dan dezelfde vergunningstijden. Dit was ook een belangrijke wens van bewoners, die regelmatig overlast ervaren doordat bezoekers op vergunningplaatsen parkeren.

De raad beslist

Op 8 oktober buigt de raadscommissie zich over het voorstel en op 22 oktober neemt de raad een besluit.

Bron: hoorn.nl