Nieuwsbericht

Waarschuwing voor handhaving werkt best tegen wildgeparkeerde fietsen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
20 maart 2025 | 1 minuut lezen

Veel Nederlanders parkeren hun fiets tegen een boom of een hek in plaats van dat ze gebruik maken van al dan niet overdekte fietsenstallingen. Deze wildgeparkeerde fietsen kunnen hinderlijk in de weg staan op de stoep. De TU Delft onderzocht de effectiviteit van verschillende typen verkeersborden om het gebruik van fietsenstallingen aan te moedigen. Een waarschuwing dat er gehandhaafd wordt op wildgeparkeerde fietsen lijkt het best te werken.

Onderzoek door TU Delft

Het gebruik van fietsenstallingen, inpandig en buiten, valt mogelijk tegen door een gebrek aan informatievoorziening richting fietsers. Verkeersborden over fietsparkeren kunnen helpen om deze situatie te verbeteren. Wetenschappers van de TU Delft onderzochten het effect van verschillende typen communicatiestrategieën om fietsers te informeren over fietsenstallingen, waaronder het informeren over de locatie van fietsenstallingen, een verbod om wild te parkeren, een verbod om wild te parkeren met de waarschuwing dat verkeerd geparkeerde fietsen verwijderd kunnen worden en een bord dat erop wijst dat parkeren in een fietsenstalling sociaal wenselijk gedrag is en parkeren tegen een lantaarnpaal niet.

Verbodsbod met waarschuwing

Uit een online vragenlijstonderzoek onder 269 respondenten bleek dat het effect van een verbodsbord met daarbij de waarschuwing op controle en verwijderen het grootst was. Daarna kwam het verbodsbord. Dit effect was vooral te zien bij mensen die frequent fietsen, mensen die minder vaak fietsen reageerden minder op de borden.
Gemeenten die worstelen met de problematiek van wildgeparkeerde fietsen zouden in eerste instantie kunnen kiezen voor borden met een verbod op wildparkeren, en als er meer budget is ook waarschuwing en handhaving in te zetten. Een waarschuwingsbord verliest namelijk zijn effect als er niet daadwerkelijk controles plaatsvinden.

De resultaten van dit onderzoek zijn begin maart online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Cycling and Micromobility Research.

Bron: fietsberaad.nl