Sneller bouwen en slim parkeren in Zwolle

Sneller bouwen, slimme oplossingen bedenken voor parkeren en vooral goed samenwerken. Het is volgens minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) de sleutel om op een succesvolle manier veel extra woningen te bouwen. Dat zei ze na een werkbezoek aan Zwolle, waar ze twee locaties bezocht waar de stad werkt aan nieuwe woningbouwprojecten: Weezenlanden-Noord en het Noorderkwartier.
Slimme parkeeroplossing
Het eerste bezoek bracht Keijzer aan Weezenlanden-Noord, het gebied tussen de rechtbank in Zwolle en het provinciehuis. Daar worden 180 verouderde sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor 600 nieuwe woningen. In de plannen is ruimte voor een mix van sociale huurwoningen en duurdere koopwoningen. De minister kreeg een rondleiding over het terrein en sprak met betrokkenen over de ontwikkelingen.
"De oplossing hier is dat er zo veel woningen worden toegevoegd dat het de betaalbaarheid ten goede komt," zei Keijzer na afloop. "Daarnaast hebben ze een slimme oplossing bedacht voor parkeren, waarbij bewoners hun auto op een andere plek neerzetten."
Mobi-hub
Bij Weezenlanden-Noord is gekozen voor een zogenoemde mobi-hub, een parkeergarage onder de bestaande parkeerplaatsen voor het provinciehuis. "Daar kunnen de bewoners van deze wijk hun auto parkeren, bezoekers van het provinciehuis, maar ook bezoekers van de binnenstad", legt gedeputeerde Liesbeth Grijsen uit. "Overdag zijn er natuurlijk veel lege plekken, dus dit wordt straks ook een parkeerplaats voor mensen die even de binnenstad in willen."
Intentieovereenkomst voor Noorderkwartier
Het Noorderkwartier moet een groene stadswijk worden met zo’n 750 woningen. Oude rijksgebouwen, waaronder die van de Belastingdienst, krijgen een nieuwe bestemming als woonlocatie. De ambtenaren verhuizen op den duur naar een nieuwe locatie bij het station.
Met haar bezoek aan Zwolle benadrukte Keijzer dat samenwerking en vertrouwen de sleutel zijn tot succesvolle woningbouwprojecten. "Wat hier gebeurt in bijvoorbeeld Weezenlanden, dat kan niet overal. Om zo veel woningen toe te voegen moet je flink de hoogte in en dat kan niet op iedere plek. Maar het is een goed voorbeeld van hoe je het slim kunt aanpakken."
Bron: oost.nl