Nieuwsbericht

Leiden: geen parkeervergunning voor leraar of zorgpersoneel

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 april 2025 | 1 minuut lezen

Er komen geen extra parkeervergunningen voor Leidenaren met essentiële beroepen, zoals zorgmedewerkers of onderwijspersoneel. Een motie hierover is verworpen door de gemeenteraad, ondanks een petitie die meer dan duizend keer werd ondertekend.

De petitie met 1160 handtekeningen werd tijdens een commissievergadering op 13 maart overhandigd aan het college van burgemeesters en wethouders. Tegelijkertijd werd de motie aangekondigd om meer parkeergelegenheid te creëren voor mensen met een essentieel beroep.
Partij Sleutelstad, VVD, Fractie De Groot en SP waren de indieners. Volgens hen zijn mensen met cruciale beroepen door het nieuwe parkeerbeleid tot 4000 euro extra per jaar kwijt aan parkeerkosten. De wethouder trok dit bedrag in twijfel.

Ruim twee derde raadsleden tegen

De motie riep op om in kaart te brengen hoe groot het tekort aan parkeerplekken voor cruciale beroepen is en vervolgens met maatwerkoplossingen te komen.
Met 26 tegenstemmen en slechts 12 raadsleden die voor stemden, haalde de motie het niet. 'Dat is balen', reageert Maaike van den Oever. Ze is docent aan een school net buiten het centrum kan haar auto nu niet meer kwijt. Daarom stelde ze de petitie op. Ze heeft besloten om op een school buiten Leiden les te gaan geven.

Maatwerk

Veel docenten die op scholen in de buurt lesgeven, komen met de fiets, maar voor hen die buiten de stad wonen en met de auto komen, is het moeilijk om een parkeerplek te vinden.
Een zorgmedewerker uit zijn zorgen: ‘Als je een huisbezoek doet, kun je met de fiets gaan, maar als je materiaal moet meenemen heb je een probleem; dan is een auto wel makkelijk. Zorg of onderwijs kan zo bijna niet uitgevoerd worden in de stad.'
Een inwoner verwoordt het anders: 'Iedereen heeft een probleem met parkeren. Als je iemand moet verzorgen, kan je ook op de fiets gaan. Maar iemand die moet klussen en gereedschap nodig heeft, heeft wel een vergunning nodig. Moet je dan met het openbaar vervoer gaan? Dat slaat nergens op.' Hij vindt dus dat een uitzondering niet voor iedereen nodig is. 'Het moet per persoon en bedrijf bekeken worden. Maatwerk.'

Niet het einde van discussie

Het afwijzen van de motie betekent niet het einde van de discussie, benadrukt indiener Thijs Vos van Partij Sleutelstad. Hij geeft aan dat het onderwerp een belangrijk punt zal zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar: 'Dit wordt een groot thema in de verkiezingen.'

Bron: omroepwest.nl