Nieuwsbericht

Parkeervraagstukken, waar loop je tegenaan?

Profielfoto van Kennisplatform CROW
1 augustus 2023 | 1 minuut lezen

In 2024 gaan we aan de slag met het Handboek parkeren. Het huidige handboek is in 2012 samengesteld, dus hoog tijd voor een actualisatieslag.

Veel gemeenten hebben in hun beleid doelstellingen opgenomen op het gebied van betere bereikbaarheid, duurzame mobiliteit, het verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte en een aantrekkelijke en gezonde stad. Goede parkeerfaciliteiten dragen hieraan bij. Er is op dit gebied al veel kennis beschikbaar, maar dat neemt niet weg dat de kennis niet altijd goed vindbaar is. En soms is het net niet wat je zoekt. CROW daagt je uit om in de pen te klimmen. Waar loop je tegenaan? Op welke kennisvragen kun je het antwoord niet vinden?

Minimale kwaliteitseisen voor parkeren?

Eén onderwerp hebben we alvast uitgelicht: (minimale) kwaliteitseisen voor parkeervoorzieningen. Het aantal parkeerplekken zegt lang niet alles (en steeds minder) over de benodigde ruimte en over succesvol gebruik. Daarom dienen parkeernormen altijd gecombineerd te worden met minimale kwaliteitseisen. Een gemeente kan deze eisen opleggen voor nieuwe ontwikkelingen. Klinkt dit bekend? Maar waar hebben we het dan over? Welke factoren bepalen de kwaliteit nou echt?

Oproep tot contact:

Gebruikt jouw gemeente al instrumenten in gemeentelijk beleid ten behoeve van nieuwe ontwikkelingen? En hoe waarborg jij de kwaliteit (en daarmee het gebruik) van de parkeervoorzieningen?  Wij gaan hierover graag met jou in gesprek.   

Stuur je reactie naar Ronald van der Weerd, ronald.vanderweerd@crow.nl