Amsterdam: uitbreiding betaald parkeren
Het wordt steeds drukker in stadsdeel Noord in Amsterdam. In verschillende buurten moeten bewoners vaak lang zoeken naar een vrije parkeerplek. Daarom wil de gemeente het betaald parkeren in 2025 uitbreiden naar heel stadsdeel Noord binnen de ring. Ook in Sloterdijk wil ze op meer plekken betaald parkeren invoeren. Bewoners kunnen hun mening geven over deze voorstellen.
In veel buurten in Noord worden parkeerplekken bezet door mensen die er niet wonen of werken. Ook worden in het stadsdeel veel nieuwe woningen gebouwd en wordt het steeds drukker. Dit alles bij elkaar maakt dat het voor bewoners vaak lastig is om een parkeerplek te vinden.
Waarom overal betaald parkeren?
Als de gemeente alleen betaald parkeren invoert in de buurten waar nu veel parkeerdrukte is, gaan mensen in de andere buurten parkeren. Dan ontstaat daar weer parkeerdrukte en overlast. Ze wil daarom in 2025 betaald parkeren invoeren in heel Noord binnen de ring, en daarnaast op de Durgendammerdijk (tot aan de bebouwde kom van Durgerdam) en de parkeerplaatsen bij de sportvelden die ten noorden van de A10 liggen. Met deze maatregel zorgt ze ervoor dat de parkeeroverlast in het stadsdeel afneemt, en dat bewoners en ondernemers sneller een parkeerplaats kunnen vinden.
De gemeente wil ook betaald parkeren invoeren in Sloterdijk Poort, Sloterdijk De Heining en Bretten Oost (sportpark Spieringhorn).
Veel bewoners komen in aanmerking voor een parkeervergunning. In grote delen van Amsterdam kunnen bewoners een bezoekersvergunning aanvragen.
Inspraak
Van 29 september tot en met 26 november 2023 kunnen bewoners reageren op het voorstel. De gemeente verwerkt alle reacties in een Nota van Beantwoording. Die wordt samen met het definitieve voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad. Dat gebeurt waarschijnlijk voor de zomer van 2024. De gemeenteraad neemt er dan een besluit over.
Betaald parkeren in Nieuw-West en Zuidoost
Vanaf 2024 wordt in (bijna) heel Nieuw-West en Zuidoost betaald parkeren ingevoerd. Bewoners konden hier al eerder hun mening over geven. De gemeente ontving 6.350 reacties en heeft de plannen op een aantal punten aangepast.
Bron: www.amsterdam.nl
Bron foto: gemeente Amsterdam