Groningen ziet vraag naar autodelen groeien en helpt bewoners
Duurzaam Groningen, het duurzaamheidsplatform van de gemeente, ziet een groeiende vraag naar autodelen. In samenwerking met DEEL is haar missie om de komende tijd zo veel mogelijk buurten gratis te begeleiden zodat bewoners kunnen ervaren hoe het is om een auto te delen.
Aantrekkelijk
Gemiddeld staat een auto zo’n 95% van de tijd stil. Dat is zonde van de parkeerruimte. Autodelen is aantrekkelijk voor inwoners die liever geen hoge investering willen doen in het kopen van een auto, niet iedere dag gebruikmaken van de auto of nadenken over het aanschaffen van een tweede. Zij kunnen door autodelen elektrisch rijden zonder hoge investering.
Succesvol autodelen
Samen met inwoners bepaalt DEEL het aantal benodigde auto’s en zorgt ervoor dat deze in het beheer van de inwoners zelf komen. Een medewerker van DEEL helpt buren met autodelen. Hij brengt de wensen van (een besloten) groep buren in kaart en regelt de elektrische auto’s. Die krijgen de groep vervolgens zelf in beheer. Daarna gaan de eigen auto’s een half jaar weg, ook dat regelt de medewerker. Als het autodelen na een half jaar nog steeds bevalt, kan de eigen auto voorgoed de deur uit. Maar tot nu toe hebben alle mensen die meegedaan hebben met de DEEL-methode, hun auto weggedaan. Zo wordt Groningen iedere dag een beetje duurzamer.
Kosten autodelen
De gemeente betaalt de begeleiding voor autodelen en elektrische laadpalen in de buurt. De DEEL-medewerker kijkt hoe de gebruikersgroep de kosten het beste kunnen verdelen. Bijvoorbeeld met een vast maandelijks bedrag plus een bedrag voor het aantal kilometers en minuten dat iemand de deelauto gebruikt.
Bron: gemeente.groningen.nl