Nieuwsbericht

Meer deelfietsen en -scooters in Leeuwarden

Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 november 2023 | 1 minuut lezen

Vanaf eind november zijn er in Leeuwarden meer deelfietsen en -scooters beschikbaar voor inwoners en bezoekers. Go Sharing en Bolt mogen de komende 2 jaar elk 200 deelfietsen aanbieden. Go Sharing mag ook 175 deelscooters plaatsen. Check heeft al 230 scooters in de gemeente, en mag dit aantal uitbreiden. De gemeente Leeuwarden wil deelmobiliteit stimuleren, om autogebruik in te perken.

Slimmere vorm van mobiliteit

Door deelmobiliteit kan een gebruiker op een gemakkelijke manier toegang krijgen tot een fiets, scooter of auto wanneer dat voor de gebruiker nodig is. Wethouder Evert Stellingwerf: “De deelscooters en -fietsen geven verkeersdeelnemers steeds meer opties om zich te verplaatsen. Deze ontwikkeling sluit aan bij de ambities om slimme vormen van mobiliteit te stimuleren. Deelvervoer is vaak goedkoper, sneller, duurzamer dan het gebruik/bezit van een eigen auto. We willen het autobezit en -gebruik op termijn beperken. Deelmobiliteit kan hier bij helpen”.

Parkeerhinder

In de overeenkomst zijn verschillende voorwaarden opgenomen om parkeerhinder te voorkomen. Die verantwoordelijkheid ligt vooralsnog vooral bij de aanbieder. Die dient bijvoorbeeld te voorkomen dat een gebruiker een voertuig ‘gevaarlijk, hinderlijk of foutief parkeert’. Als een gebruiker drie keer onjuist parkeert, mag hij geen gebruik meer maken van een deelvoertuig, zo staat in de overeenkomst. Ook moet de aanbieder voertuigen weghalen als er meer dan vijf voertuigen bij elkaar geparkeerd staan. Tijdens de vergunningsperiode wordt bekeken of er op een locatie eventueel een mobiliteitshub moet komen.

Proefrondje

Go Sharing, Check en Bolt laten inwoners graag kennismaken met hun deelscooters en -fietsen. Zij organiseren daarom op diverse momenten en op diverse locaties in Leeuwarden demo’s. Inwoners kunnen uitleg en informatie krijgen over het gebruik van deelmobiliteit en de app. Ook kunnen zij een proefrondje rijden.

Bronnen: verkeersnet.nl en leeuwarden.nl