Parkeerprobleem bij woningsplitsing
Woningsplitsing is een kansrijk instrument om snel extra zelfstandige woningen toe te voegen. Acht woningcorporaties laten in het artikel van Platform31 zien waar je rekening mee moet houden bij het splitsen van woningen. Van praktische tips – zoals het maken van een analyse van je woningvoorraad en het tijdig betrekken van aannemer en architect – tot aandachtspunten in de samenwerking met de gemeente. Maar ook: hoe ga je om met de parkeernormen?
Hoge parkeernormen
Een punt dat sommige woningcorporaties als belemmerend ervaren, zijn parkeernormen die gemeenten hanteren. Als er door woningsplitsen een woning bijkomt, eisen veel gemeenten dat de woningcorporatie ook een parkeerplaats voor de nieuwe woning realiseert. De buitenruimte waar dit kan is echter vaak beperkt. Dat men hier niet direct uitkomt met elkaar, kan zorgen voor vertraging. Dit vraagstuk speelt in de steden, maar ook in het landelijk gebied hanteren gemeenten regelmatig hoge parkeernormen, zo blijkt uit een praktijkonderzoek onder landelijke gemeenten over woningsplitsen.
Parkeren belangrijker dan wonen?
Als parkeren een belemmering blijkt om niet of beperkt woningen te splitsen, dan is de vraag die rijst: laten we parkeerdruk leidend zijn? Of moeten gemeenten zoeken naar oplossingen waarbij er wel woningen toegevoegd of gedeeld kunnen worden? In steden wordt vaak al een lage parkeernorm gehanteerd en slimme (deel)mobiliteitsoplossingen bieden woningzoekenden perspectief. Een zogenaamde ‘nullijnvergunningenregeling’ hanteren kan ook, zoals gemeente Tilburg op sommige plekken in de stad doet. Bewoners komen dan niet in aanmerking voor een gemeentelijk parkeerproduct (abonnement in parkeergarage of vergunning op straat). Deze regeling is voornamelijk bedoeld voor kleinere ontwikkelingen, zoals het splitsen van een woning.
Goede samenwerking
Al met al is een goede samenwerking met de gemeente bevorderlijk om het proces rondom woningsplitsen, of andere vormen van woningdelen, soepel te laten verlopen. Kijk of je tot een gezamenlijke ambitie kunt komen; je hebt samen immers hetzelfde doel: oplossingen vinden voor het woningtekort.
Bron: platform31.nl