Nieuwsbericht

Kampen: verbetering parkeren binnenstad

Profielfoto van Kennisplatform CROW
15 december 2023 | 1 minuut lezen

In het nieuwe parkeerplan van de gemeente Kampen staan maatregelen die de binnenstad gastvrij en bereikbaar houden voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het college heeft ingestemd met het plan; het ligt  nu voor vaststelling bij de gemeenteraad.

Prettiger verblijfsklimaat

De binnenstad wordt een plek waar de auto te gast is en waar fietsers en voetgangers meer de ruimte krijgen. De gemeente Kampen wil in de binnenstad voldoende ruimte bieden voor het parkeren door bewoners en het winkelend publiek dat niet op de fiets kan. Bezoekers kunnen alleen kort parkeren in de binnenstad. Voor lang parkeren komen er parkeerplaatsen aan de randen van de stad; zogenaamde parkeermagneten. Dit draagt bij aan een prettiger verblijfsklimaat.

Parkeerplan binnenstad Kampen 2024

Het ‘Parkeerplan binnenstad Kampen 2024’is een samenhangend pakket aan maatregelen. Voor winkelend publiek wordt ingezet op maximaal 90 minuten betaald parkeren in de binnenstad vanaf 2025. Langer parkeren kan gratis op parkeerplaatsen aan de randen van de binnenstad. Om het parkeren daar aantrekkelijk te maken, komen er voldoende (extra) parkeerplaatsen, een dynamisch verwijssysteem naar beschikbare parkeerplaatsen, goede stallingsvoorzieningen voor fietsen, en veilige en aantrekkelijke looproutes van en naar de binnenstad.

Beïnvloeding parkeergedrag

Maatregelen voor de binnenstad zelf zijn gericht op de beïnvloeding van het parkeergedrag. Bijvoorbeeld door de tijdvakken in gebieden voor vergunninghouders en voor betaald parkeren vanaf 2025 uit te breiden. Dit is gekoppeld aan voldoende handhaving. Verder wordt in het parkeerplan voorgesteld ook de nodige aandacht te besteden aan communicatie over de maatregelen, gedragsbeïnvloeding, monitoring en evaluatie. Daarnaast is er aandacht voor de omliggende wijken, omdat maatregelen ook daar een effect kunnen hebben.

Gastvrije en aantrekkelijke binnenstad

Wethouder Richard Boddeus: “We werken samen met betrokkenen aan een gastvrije en aantrekkelijke binnenstad voor iedereen. Er gebeurt veel op dit gebied, we zetten flinke stappen, onder andere door de herinrichting van pleinen, minder geparkeerde auto’s en meer ruimte te bieden aan voetgangers en fietsers. Het parkeerplan is een belangrijk onderdeel om het doel van een gastvrije en aantrekkelijke binnenstad te bereiken. Met het plan lossen we knelpunten op die nu bestaan en zorgen we dat de binnenstad van Kampen een fijne plek blijft om te wonen, te ondernemen en te bezoeken.”

Bron: kampen.nl