Politiek akkoord over Europese gehandicapten- en parkeerkaarten
De Europese Commissie is blij met het politieke akkoord dat het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben bereikt over de richtlijn tot vaststelling van de Europese gehandicaptenkaart en de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap.
Zelfde voorwaarden in hele EU
Een geharmoniseerde Europese gehandicaptenkaart en de verbeterde Europese parkeerkaart zorgen voor een gemakkelijkere erkenning van de handicapstatus en gelijke toegang tot speciale voorwaarden en voorkeursbehandeling in de hele EU, tijdens korte verblijven in andere EU-landen. Deze kaarten vergemakkelijken de mobiliteit van personen met een handicap. Een Spanjaard heeft met zijn eigen, Spaanse, kaart in bijvoorbeeld Denemarken dezelfde rechten als de Deen met zijn kaart heeft.
Belangrijkste elementen
De belangrijkste elementen van de richtlijn zijn onder meer:
• Erkenning van de Europese gehandicaptenkaart als bewijs van invaliditeit in de hele EU. Tijdens korte verblijven in andere EU-landen krijgen personen met een handicap gelijke toegang en een behandeling bij publieke en private diensten, activiteiten en faciliteiten. Dit kan onder meer voorrangstoegang, lagere tarieven, persoonlijke assistentie en braille- of audiogidsen voor vervoer, culturele evenementen, musea, vrijetijds- en sportcentra en pretparken omvatten. De kaart vormt een aanvulling op bestaande nationale kaarten of certificaten en erkent de rol van elke lidstaat bij het beoordelen van de handicapstatus.
• Houders van een Europese Parkeerkaart hebben dezelfde parkeerrechten in de hele EU. De Europese Parkeerkaart garandeert gelijke toegang tot aangewezen gereserveerde parkeerplaatsen en andere parkeervoorwaarden en faciliteiten. Het vervangt de EU-parkeerkaart voor mensen met een handicap die op vrijwillige basis is gemaakt. Om problemen van inconsistente erkenning in de hele EU aan te pakken, maakt de verbeterde Europese parkeerkaart gebruik van een gemeenschappelijk bindend sjabloon. Het bevat ook beveiligingsfuncties om vervalsing en fraude te voorkomen.
• Lidstaten moeten de Europese gehandicaptenkaart gratis afgeven en vernieuwen, zowel in fysiek formaat (met digitale kenmerken) als in digitaal formaat.
• Lidstaten moeten de Europese parkeerkaart kosteloos, of tegen een kleine vergoeding om de administratieve kosten te dekken, afgeven en verlengen, in een fysiek formaat met digitale kenmerken. Elke lidstaat kan deze kaart ook in digitaal formaat verstrekken.
• Lidstaten moeten zorgen voor publiek toegankelijke informatie over de voorwaarden en procedures voor het verkrijgen van deze kaarten, evenals algemene informatie over de bijzondere voorwaarden en voorkeursbehandeling die worden aangeboden aan personen met een handicap. Elke lidstaat zet hiervoor een speciale website op. Daarnaast zet de EU ook een speciale website op met links naar alle nationale webpagina's.
• Lidstaten garanderen handhaving en naleving van de afspraken door personen met een handicap en hun vertegenwoordigers in staat te stellen juridische stappen te ondernemen onder de nationale wetgeving. De lidstaten moeten mechanismen voor deze juridische acties opzetten en boetes en corrigerende maatregelen voor overtredingen implementeren.
Volgende stappen
Na het formele akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad, treedt de richtlijn in werking op de twintigste dag na de publicatie ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie. Binnen dertig maanden na de inwerkingtreding moeten de lidstaten de bepalingen van de richtlijn in nationaal recht omzetten. Een jaar later wordt de wetgeving van kracht, waarna personen met een handicap de kaarten kunnen aanvragen.
Achtergrond
De richtlijn tot vaststelling van de Europese gehandicaptenkaart en de Europese parkeerkaart voor personen met een handicap werd aangekondigd in de EU-strategie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030. Het draagt bij aan de uitvoering door de EU van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap, waarbij zowel de EU als de EU-lidstaten partij zijn.
Het sluit ook aan bij de beginselen van gelijke kansen en inclusie van mensen met een handicap, zoals uiteengezet in de Europese pijler van sociale rechten.
Personen met een handicap en maatschappelijke organisaties die verbonden zijn aan het Disability Platform speelden een sleutelrol bij het vormgeven van deze richtlijn. Hun bijdragen, gebaseerd op ervaringen met de EU-parkeerkaart voor personen met een handicap en het proefproject European Disability Card, evenals inzichten uit een online-enquête en ruim 3.300 reacties (78% van personen met een handicap) uit een openbare raadpleging in 2023, hebben geholpen belangrijke kwesties te identificeren en in te spelen op de werkelijke behoeften van personen met een handicap.
Bron: ec.europa.eu