Nieuwsbericht

Veel onterechte parkeerboetes door scanauto

Profielfoto van Kennisplatform CROW
26 maart 2024 | 1 minuut lezen

Automobilisten worden massaal onterecht op de bon geslingerd als ze parkeren in de Randstad. Dat blijkt uit navraag van Kassa bij de gemeentes Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het afgelopen jaar regende het bezwaren in deze gemeentes. Het merendeel van de mensen die bezwaar maakten, werd in het gelijk gesteld en kreeg de zogenoemde naheffingsaanslag parkeerbelasting van maximaal 76,70 euro terug.

Rotterdam kreeg ruim 100.000 bezwaren voor haar kiezen, waarvan maar liefst 75% gegrond bleek te zijn. Bij de gemeente De gemeente Amsterdam ontving vorig jaar ruim 95.000 bezwaren; 64% van de mensen die bezwaar maakten tegen hun parkeerboete, werd in het gelijk gesteld. Den Haag kwamen vorig jaar ruim 50.000 bezwaren, iets minder dan de helft (43%) haalde zijn gelijk. Tot slot zijn vorig jaar in Utrecht bijna 110.000 naheffingsaanslagen parkeerbelasting opgelegd. De gemeente Utrecht kon nog niet aangeven hoeveel bezwaren gegrond waren.

Onterechte parkeerbonnen

Er blijken veel fouten te worden gemaakt door scanauto's die namens de gemeente controleren of iemand geen – of te weinig – parkeergeld heeft betaald.
Automobilisten kregen bijvoorbeeld onterecht een parkeerbon, terwijl ze helemaal niet geparkeerd stonden, maar aan het laden en lossen waren. Of er viel een boete op de mat, terwijl de ontvanger in het bezit was van een geldige parkeervergunning. Soms konden automobilisten bijvoorbeeld geen kaartje kopen, omdat de parkeerautomaten buiten gebruik waren.
De gemeente Amsterdam geeft aan dat een klein deel (16%) zelf een vergissing had begaan en tegemoet is gekomen. Deze mensen stonden bijvoorbeeld voor de eerste keer in een verkeerd vergunningsgebied geparkeerd of waren net te laat met het overschrijven van een kenteken.

Klachten over verhoogde verkeersboetes

In beroep gaan tegen een verkeersboete (een zogenaamde Mulderbeschikking) kan eveneens lonen, blijkt uit navraag bij het Openbaar Ministerie. Het OM handelde vorig jaar bijna 330.000 beroepen af. 11 procent werd in gelijk gesteld door de officier van justitie. Duizenden anderen kregen uiteindelijk gelijk bij de kantonrechter.
De recente verhoging van de verkeersboetes – per 1 maart 2024 zijn ze met 10 procent gestegen – levert dit jaar naar verwachting een toename van het aantal beroepen op.

Bron: bnnvara.nl en binnenlandsbestuur.nl