Zo duur is parkeren als je naar het ziekenhuis moet
Parkeren bij ziekenhuizen in Gelderland is duurder geworden. Omroep Gelderland vergeleek de tarieven met die in 2018. Een vraag is: waarom zou je eigenlijk bij een ziekenhuis moeten betalen?
Grote verschillen in prijzen
Bij enkele ziekenhuizen is de prijs gelijk gebleven, maar bij de meeste ziekenhuizen is de prijs gestegen. Soms zijn bijvoorbeeld de eerste 20 minuten gratis. Over het algemeen zijn er ook dag- en weekkaarten te koop. De prijzen variëren voor een dagkaart van 2 tot 8 euro en voor een weekkaart van 24 tot 40 euro.
Het Radboudumc, het academische ziekenhuis in de regio Nijmegen, waar complexe en soms langdurige zorg wordt verleend, heeft ook maandkaarten (90 euro) en kaarten die tweeënhalve maand geldig zijn, de zogenoemde tienwekenkaarten (150 euro).
Waarom betalen voor parkeren?
Ziekenhuizen laten bezoekers betalen omdat de terreinen beheerd en onderhouden moeten worden. "Je moet dan denken aan het nodige onderhoud, modernisering en de verduurzaming van de parkeergarage", zegt de woordvoerder van Gelderse Vallei in Ede. Slingeland in Doetinchem heeft een verouderde parkeergelegenheid die veel onderhoud vergt, zegt een woordvoerder. "We hebben vorig jaar de slagbomen vervangen. Het terrein wordt verder beveiligd en daar gaan de parkeeropbrengsten ook naartoe."
Betaald parkeren is voor enkele ziekenhuizen noodzakelijk, om wildparkeren te beperken. "Wij hanteren parkeertarieven om te voorkomen dat er andere mensen dan bezoekers van ons ziekenhuis parkeren", meldt Rijnstate in Arnhem op zijn site. "Wij willen graag dat bezoekers van ons ziekenhuis de zekerheid van een parkeerplek hebben."
Gelre Ziekenhuizen bepaalt de tarieven zelf. De instelling noemt de gehanteerde tarieven 'gangbaar en vergelijkbaar met de tarieven van andere ziekenhuizen in de regio'.
Het Radboudumc volgt de tarieven die de gemeente hanteert, zegt een zegsman van het Nijmeegse ziekenhuis. De Sint Maartenskliniek stelt haar tarieven zelf vast, laat een gemeentewoordvoerder weten.
Bij het CWZ ligt het iets anders. Hier exploiteert het gemeentelijk parkeerbedrijf het parkeren. De woordvoerder: "Hiervoor is een parkeerovereenkomst afgesloten. Parkeertarieven worden in overleg met CWZ bepaald. Een deel van de inkomsten wordt verrekend met het CWZ. Dit bedrag valt als inkomsten binnen hun begroting en jaarrekening."
Parkeerkosten declareren
Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de parkeerkosten. Van de vier grootste zorgverzekeraars (VGZ, CZ, Zilveren Kruis en Menzis) vergoedt Menzis parkeerkosten nooit, ook VGZ niet. Soms bestaat de mogelijkheid om deze kosten af te trekken als zorgkosten in de aangifte inkomstenbelasting, zegt Menzis in een reactie. Ook Zilveren Kruis wijst op die mogelijkheid.
"In een aantal van onze aanvullende verzekeringen is een vergoeding opgenomen voor reiskosten voor je naaste die op bezoek komt als je (langer) in het ziekenhuis ligt", zegt Zilveren Kruis. "Degene die op bezoek komt hoeft niet op de polis te staan. De vergoeding wordt aangevraagd door degene die in het ziekenhuis ligt. Die kan het declareren voor bijvoorbeeld de partner of kind dat op bezoek komt."
CZ heeft op haar website een overzicht van vergoedingen, waaronder logeerkosten. Dat zijn kosten die je maakt door te logeren in de buurt van het ziekenhuis. Verzekerden gebruiken de vergoeding voor ziekenvervoer om de logeerkosten te betalen. Dat houdt in dat je dan in dat geval geen vergoeding voor vervoer naar of van het ziekenhuis krijgt. Bij CZ is de vergoeding maximaal 89 euro per nacht als je minimaal drie dagen achter elkaar naar het ziekenhuis moet zonder opname.
Bron: gld.nl